.
Η νόσος τερηδόνα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τη διατροφή. Για να δημιουργηθεί η τερηδόνα χρειάζονται τα παρακάτω:
1. Τερηδονογόνα βακτήρια
2. Οδοντική ουσία (δόντι)
3. Υδατάνθρακες – Ζαχαρα
4. Χρόνος
Τα βακτήρια που έχουμε στο στόμα μας λαμβάνουν υδατάνθρακες από τις τροφές που τρώμε, τους μεταβολίζουν και αποβάλλουν οξέα. Όταν πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια αποβάλλουν και μεγαλύτερες ποσότητες οξέων. Τα οξέα που αποβάλλουν απασβεστιώνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού(την αδαμαντίνη). Με το βούρτσισμα αφαιρούμε μηχανικά τα βακτήρια από το στόμα και δεν τα αφήνουμε να υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο στόμα.
Τα τερηδονογόνα βακτήρια τα αποκτούμε μέσω της επαφή μας με άλλα άτομα ( γι αυτό και στα βρέφη προσπαθούμε να αποφεύγουμε την επαφή με το σάλιο των ενηλίκων αλλά και άλλων παιδιών). Αποφεύγεται η κοινή χρήση σκευών και τα φιλιά στο στόμα αφού όσο καθυστερήσει η εγκατάσταση των τερηδονογόνων βακτηρίων στο στόμα του παιδιού τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος απόκτησης τερηδόνας.
Τα δόντια μικρών παιδιών είναι πιο ευαίσθητα αφού μπορεί να ανατείλουν με μικρές υποπλασίες και το αμυντικό τους σύστημα ενάντια στα βακτήρια ακόμα αναπτύσσεται. Δόντια με υποπλασίες είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν τερηδονικές αλλοιώσεις
Η δίαιτα των παιδιών είναι συνήθως γεμάτη από τερηδονογόνες τροφές λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης τους όπου θα πρέπει να μεταβούν από την μαλακή στην σκληρά τροφή.
Ακόμη ο η συχνότητα που εκτίθενται σ’ αυτές τις τροφές είναι μεγάλη αφού τα περισσότερα παιδιά τρώνε συνεχώς (όχι μόνο 3 γεύματα και 2 σνακ).
Για τους πιο πάνω λόγους τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα την νόσο τερηδόνα από τους ενήλικες, και λόγω της δομής και της ανατομίας των δοντιών τους εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς. Μπορεί όμως να αποτραπεί. Γι’ αυτό και απαιτείται έλεγχος από πολύ μικρή ηλικία (από το 1 έτος ζωής), σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 6 μήνες συνήθως), χρησιμοποιώντας προληπτικά μέσα (καθάρισμα, γυάλισμα, φθορίωση και προληπτικές καλύψεις).