cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
top image

.

Φθορίωση δοντιών γίνεται στο οδοντιατρείο κάθε έξη μήνες ξεκινώντας από 3-4 ετών μέχρι 18 ετών. Έχει αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση τερηδόνας.

Φθόριο
Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στη φύση. Λήψη μικρών ποσοτήτων φθορίου σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φυσικά το φθόριο, μπορεί να προστίθεται στο νερό από την ύδρευση. Έρευνες έδειξαν ότι σε περιοχές που κατανάλωναν νερό με φθόριο, τα ποσοστά τερηδόνας μειώθηκαν κατά 50%. Μπορεί να βρεθεί ως συστατικό σε πολλά οδοντιατρικά προϊόντα όπως οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, τζελ φθορίωσης και βερνίκια φθορίωσης.

Το φθόριο αποτρέπει την απώλεια μετάλλων από την αδαμαντίνη ουσία (το εξωτερικό τμήμα του δοντιού) και προτρέπει την επανασβεστίωση (δυναμώνοντας περιοχές που αποδυναμώθηκαν και ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τα αρχικά στάδια της τερηδόνας). Το φθόριο επίσης επηρεάζει τα τερηδονογόνα βακτήρια με το να δυσκολεύει την απελευθέρωση οξέων από αυτά. Οξέα που κατακερματίζουν το δόντι προκαλώντας τερηδόνα.

Χρησιμοποιώντας το φθόριο στην πρόληψη της τερηδόνας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Παρ’ όλα αυτά προϊόντα που περιέχουν φθόριο πρέπει να φυλάγονται μακριά από παιδιά αφού η υπερβολική λήψη του μπορεί να προκαλέσει φθορίαση στα μόνιμα δόντια. Η φθορίαση είναι συνήθως ήπια και εμφανίζεται σαν μικρές λευκές κηλίδες στα δόντια. Σοβαρές μορφές φθορίασης είναι πιο σπάνιες και εμφανίζονται ως καφέ λεκέδες στα δόντια και αδρή επιφάνεια αδαμαντίνης.

Το παιδί σας πρέπει να χρησιμοποιεί φθοριούχο οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του, τουλάχιστο 2 φορές την ημέρα (μετά το πρόγευμα και πριν να κοιμηθούν). Οι γονείς πρέπει να τοποθετούν την οδοντόκρεμα πάνω στην οδοντόβουρτσα και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να την φτύνει.
Για παιδιά κάτω τον 2 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επίχρισμα οδοντόκρεμας και για παιδιά 2 με 5, οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Paidodontiatriki