cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
top image

.

Το παιδί σας χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά που να το βοηθούν στην ανάπτυξη του όπως.η οποία να αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, κρέας και όσπρια, και γαλακτοκομικά.
Μια διατροφή υψηλή σε κάποιους υδατάνθρακες (όπως ζάχαρα και άμυλο) μπορεί να αυξήσει τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού σας.
Τι να κάνετε;
Αρχικά ελέγξτε πόσο συχνά τρώει φαγητά με ζάχαρα ή άμυλο(π.χ. ψωμί, κράκερ, μπισκότα, πατατάκια). Μην κοιτάτε μόνο για τα προφανή ζάχαρα όπως οι σοκολάτες και οι καραμέλες. Ζάχαρα υπάρχουν σε πολλές τροφές όπως το κέτσαπ, τα δημητριακά ακόμη και στο γάλα, ή και στον χυμό (ακόμα και τον 100% φυσικό χυμό). Προστίθεται και σε πολλές τροφές όπως το κέτσαπ, τα δημητριακά κλπ)
Αυτό δεν σημαίνει πως το παιδί σας πρέπει να σταματήσει να τρώει όλα τα φαγητά που περιέχουν ζάχαρη. Απλώς πρέπει να γίνεται μια πιο σοφή επιλογή. Είναι καλύτερο ένα ζαχαρούχο φαγητό να τρώγεται σαν μέρος του γεύματος παρά σαν ξεχωριστό γεύμα(σαν ενδιάμεσο σνακ δηλαδή).
Κολλώδη γλυκά όπως οι καραμέλες δεν ξεπλένονται εύκολα από το σάλιο ή το νερό. Παραμένουν για ώρες κολλημένα στα δόντια αυξάνοντας τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού.
Εάν το παιδί σας δεν τρώει σκληρή τροφή ακόμα, προστατέψτε το από την τερηδόνα με το να του δίνεται στον ύπνο μπιμπερό που να περιέχει μόνο νερό. Όταν το παιδί κοιμάται με το μπιμπερό, ποσότητα του περιεχόμενου δεν καταπίνεται και τα δόντια εκτίθενται σε τερηδονογόνες ουσίες (γάλα, χυμό, τσάι με μέλι ή ζάχαρη κλπ) για όλο το βράδυ.

Να θυμάστε:

  • Ρωτήστε την παιδοδοντίατρο σας για να εκτιμήσει την δίαιτα του παιδιού σας
  • Ψωνίστε έξυπνα. Μην γεμίζετε το σπίτι με ζαχαρώδη ή αμυλούχα σνακ καθημερινά, φυλάξτε τα για ειδικές στιγμές.
  • Περιορίστε τον αριθμό σνακ ανά μέρα. Διαλέξτε θρεπτικά σνακ
  • Παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή στο παιδί και αφήστε τα φαγητά με πολλά ζάχαρα ή άμυλο να τρώγονται μαζί με το γεύμα.
  • Μην βάζετε το παιδί για ύπνο με μπιμπερό γεμάτο γάλα ή χυμό. Πρέπει να περιέχει μόνο νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή μέλι.
  • Εάν το παιδί σας τρώει τσίχλα ή πίνει αναψυκτικά πρέπει να είναι τουλάχιστο χωρίς ζάχαρη.
Paidodontiatriki