cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

programs


vvvv

444

Τι είναι; Σε δόντια τα οποία έχουν βαθιά τερηδόνα η οποία φτάνει μέχρι το νεύρο, για να τα διατηρήσουμε στο στόμα χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, τα θεραπεύουμε με πολφοτομή (παιδική απονεύρωση)

Είναι σαν την απονεύρωση των ενηλίκων; Όχι. Στην πολφοτομή αφαιρείται ο πολφός (το νεύρο) του δοντιού που βρίσκεται στο άνω τμήμα του δοντιού και όχι από τις ρίζες. Στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό φάρμακο που θα διατηρήσει το δόντι σε μια σταθερή κατάσταση μέχρι να είναι καιρός να πέσει.

Τι είναι η πολφεκτομή; Στην πολφεκτομή αφαιρείται και ο πολφός που βρίσκεται μέσα στην ρίζα του παιδικού δοντιού. Αυτό γίνεται μόνο όταν το νεύρο έχει μολυνθεί και στο τμήμα της ρίζας.

Έχει πρηστεί το παιδί. Σώζεται το δόντι με πολφοτομή; Όχι. Όταν έχουμε ένδειξη πως το παιδικό δόντι είναι νεκρό, έχει δημιουργήσει απόστημα (πρήξιμο) ή συρίγγιο (σπυράκι), τότε το δόντι αφαιρείται άμεσα και τοποθετείται μηχάνημα διατήρησης χώρου.

Και μετά τι; Οι πολφοτομές έχουν βαθμό επιτυχίας περίπου στο 75%. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν καλύπτονται από ανοξείδωτη στεφάνη. Παρόλα αυτά κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος χρειάζεται σε βάθος χρόνου για διαπίστωση της επιτυχίας.

 

Σιδεράκι  (Μηχάνημα διατήρησης χώρου)

Βγάλαμε το δόντι. Και τώρα; Μετά από μια πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού, παραμένει κενός χώρος στον οποίο μελλοντικά θα βγει το μόνιμο διάδοχο δόντι. Τα διπλανά δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται προς τον κενό χώρο, και να τον κλείνουν. Όταν κλείσει, το μόνιμο δόντι δεν έχει χώρο να βγει και χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία για να ανακτήσουμε τον χαμένο χώρο.

Τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου; Είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία τοποθετείται δίπλα από το δόντι που βγάλαμε και  κρατά το χώρο κενό, μέχρι να βγει το καινούργιο μόνιμο δόντι.

Μένει για πάντα; Όχι. Μόλις το μόνιμο δόντι είναι έτοιμο να βγει στο στόμα τότε το σιδεράκι αφαιρείται.

Μετεξακτικές οδηγίες

 • Το στόμα θα είναι μουδιασμένο περίπου 2-4 ώρες. Προσέξτε το παιδί να μην δαγκώσει, γρατσουνίσει ή τραυματίσει τα χείλη, το μάγουλο ή την γλώσσα του όσο είναι μουδιασμένο.
 • Η αιμορραγία έχει τεθεί υπό έλεγχο προτού το παιδί φύγει από το ιατρείο. Εάν υπάρχει λίγο αίμα στο σάλιο αφού φύγετε κρατήστε με πίεση την γάζα που σας δόθηκε πάνω από την περιοχή που ματώνει μέχρι να σταματήσει. Μπορείτε να πείτε στο παιδί να δαγκώσει την γάζα μέχρι να σταματήσει. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται για πάνω από 2 ώρες, επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Σήμερα αφήστε την περιοχή της εξαγωγής ήσυχη. Μην αφήσετε το παιδί να ξεπλύνει έντονα με νερό ή με στοματικό διάλυμα, ούτε να βάλει τα χέρια του στην περιοχή. Από αύριο μπορεί να ξεπλύνει με χλιαρό αλατόνερο μετά τα γεύματα (1/2 κουταλάκι αλάτι σε 1 ποτήρι νερό)
 • Εάν έχουν τοποθετηθεί ραφές ή θα διαλυθούν από μόνες τους ή θα αφαιρεθούν από εμάς σε επόμενο ραντεβού. Εάν φύγουν τις πρώτες 48 ώρες, επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Σήμερα αποφύγετε την έντονη άσκηση. Από αύριο μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες εφόσον έχει όρεξη.
 • Μετά τον έλεγχο της αιμορραγίας μπορεί να πιει μη ανθρακούχα ποτά, αλλά να ΜΗΝ χρησιμοποιήσει καλαμάκι.. Κρύα μαλακά φαγητά (π.χ. παγωτό, ζελέ, γιαούρτι) είναι ιδανικά για την πρώτη μέρα. Μέχρι να επουλωθεί πλήρως αποφύγετε φαγητά όπως ξηροί καρποί και ποπ κόρν που μπορούν να σφηνωθούν στην περιοχή.
 • Κρατήστε το στόμα όσο πιο καθαρό γίνεται. Σήμερα μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια απαλά αλλά αποφύγετε ερεθισμό της χειρουργημένης περιοχής. Ελαφρύς πόνος και πιθανό πρήξιμο της περιοχής μπορεί να δυσκολεύουν το βούρτσισμα αλλά προσπαθήστε όσο μπορεί το παιδί, να καθαρίζονται τα δόντια.
 • Κάποιος μετεξακτικός πόνος είναι φυσιολογικός γι αυτό μπορείτε να δώσετε παρακεταμόλη (CalpolÒ, RemedolÒ) ή ιβουπροφαίνη (Nurofen kidsÒ) πριν φύγει το μούδιασμα. ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ στο παιδί. Ακολουθήστε τις οδηγίες του μπουκαλιού για την δόση που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την ηλικία/βάρος του παιδιού. Εάν δεν ανακουφίζεται από τον πόνο τότε επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να υπάρχει τις επόμενες 2 μέρες. Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο τοποθετήστε ένα παγωμένο αναψυκτικό στην περιοχή για τις πρώτες 24 ώρες (10 λεπτά πάνω στην περιοχή και 10 λεπτά κάτω). Εάν το πρήξιμο συνεχίζεται πάνω από 24 ώρες τοποθετήστε χλιαρές κομπρέσες (10 λεπτά πάνω, 10 λεπτά κάτω). Εάν συνεχίζεται πάνω από 48 ώρες, επικοινωνήστε μαζί μας
 • Ελαφρύς πυρετός είναι συνηθισμένος τις πρώτες 48 ώρες. Εάν παρατηρήσετε υψηλό πυρετό (άνω των 38οC) πάρτε μας τηλέφωνο.
 • Πρόωρη απώλεια του σχηματισμένου θρόμβου μετά την εξαγωγή ενός μόνιμου δοντιού μπορεί να δημιουργήσει “ξηρό φατνίο”. Αυτό συμβαίνει την 3η με 5η μέρα μετά την εξαγωγή με έντονο πόνο στην γνάθο. Πάρτε μας τηλέφωνο εάν κάτι τέτοιο παρατηρηθεί.

 

Οδηγίες μετά από τοπική αναισθησία

Αποφύγετε το φαγητό μέχρι να φύγει το μούδιασμα. Αποτρέψτε το παιδί να πειράζει την μουδιασμένη περιοχή και αποσπάστε του την προσοχή.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το παιδί να δαγκώσει ή να τραυματίσει τα χείλη/γλώσσα/μάγουλό

Εάν το παιδί πεινάει καλύτερα δώστε του υγρά όπως γάλα.

Εάν το παιδί δαγκώσει τα χείλη ή την γλώσσα, θα παρατηρήσετε πρήξιμο της περιοχής και το παιδί θα παραπονιέται για πόνο ή ενόχληση.

Δώστε παυσίπονο εάν υπάρχει ενόχληση, κάντε γαργάρες με αλατόνερο και κρατήστε την περιοχή όσο πιο καθαρή γίνεται. Χρήση αντισηπτικού σκευάσματος/τζελ, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση. Η επούλωση παίρνει 7-10 μέρες.