cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

programs


vv

44

Οι  προληπτικές καλύψεις είναι μια λευκή πλαστική ουσία που τοποθετείτε στις μασητικές επιφάνειες δοντιών καλύπτοντας τις βαθιές οπές και σχισμές που έχουν. Ακόμα και αν το παιδί βουρτσίζει και κάνει προσεκτικά νήμα, είναι δύσκολο και πολλές φορές αδύνατο να καθαρίσει το φαγητό και τα βακτήρια από κάποιες σχισμές και οπές ορισμένων δοντιών. Αυτά τα σημεία είναι τα πρώτα συνήθως που προσβάλλονται από τερηδόνα. Οι προληπτικές καλύψεις σφραγίζουν αυτές τις σχισμές ώστε να μην γεμίζουν με  βακτήρια και φαγητό προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το δόντι από τερηδόνα.

Έρευνες έχουν δείξει πώς οι προληπτικές εμφράξεις εάν συντηρούνται σωστά μπορούν να αντέξουν για  πολλά χρόνια. Επομένως το παιδί θα είναι προστατευμένο για τα πιο «ευαίσθητα» στην τερηδόνα χρόνια. Εάν έχει σωστή στοματική υγιεινή και αποφεύγει να μασάει σκληρά αντικείμενα οι προληπτικές εμφράξεις θα αντέξουν περισσότερο. Στις τακτές οδοντιατρικές εξετάσεις οι προληπτικές καλύψεις θα ελέγχονται και τα επανατοποθετούνται ή θα επιδιορθώνονται όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τα δόντια τα οποία χρειάζονται περισσότερο τις προληπτικές καλύψεις είναι οι 1οι και οι 2οι μόνιμοι γομφίοι λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας τους. Όμως οποιοδήποτε δόντι εμφανίζει στενές οπές και σχισμές (κάνοντας δύσκολο τον καθαρισμό του) μπορεί να επωφεληθεί από μια προληπτική κάλυψη.

Ακόμα και αν το παιδί αποκτήσει προληπτικές καλύψεις, τίποτα  δεν μπορεί να αντικαταστήσει το τακτικό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα , την χρήση του οδοντικού νήματος, μια ισορροπημένη διατροφή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Οι προληπτικές καλύψεις είναι μόνο ένα από τα βήματα που κάνουμε για προληπτική θεραπεία.

9